Прощення неділя

У прощену неділю ми повинні з Вами пробачити один одного, і в першу чергу ми повинні попросити вибачення у тих, кого ми скривдили. Пробачити і примиритися з тими, хто образив нас. І не заради великої ласки, а пробачити від усієї душі!

Дуже часто ми ображаємося на добрі наміри або погані побажання своїх знайомих і близьких. Тобто, нам нічого ще не зробили, лише тільки кинули пару злих слів, як ми відразу ж відповідаємо такими ж (а може навіть і гірше) злими словами…

А було б куди краще стерпіти і перечекати душевне буйство свого ближнього, відповідаючи на нього смиренням.

Наведемо одну цікаву історичну притчу, яка дуже яскраво підкреслює думку про прощення своїх ближніх за їх злі побажання на нашу адресу:

“Колись знатний воєвода, обуянний жадобою влади, підняв бунт проти законного царя свого. І таємно послав він листи до відомих йому царським недоброзичливцям, підбурюючи їх до заколоту. Але незабаром воєвода був убитий розгніваними воїнами, змова розкрита, а таємний посол схоплений, і зв’язка листів доставлена цареві. І наказав цар тут же спалити ті листи не роздруковуючи, і відповідав на запитання здивованих вельмож:

─ Не хочу я спокушати свою душу знанням імен моїх недругів, щоб не зненавидіти проти волі своєї тих, хто хоч і не люблять мене, але не винні у вчиненні злочинів».

Як ми бачимо з цієї короткої історії, цар, який має повну владу страчувати і милувати, не став впускати в свою душу озлоблення на тих, хто бажав йому зла, але поки ще не здійснили його.

А ми, що не маємо царської влади, тим більше повинні прощати своїх ближніх, що говорять на нас зле. І через наше терпіння Господь торкнеться їхніх сердець, і вони зрозуміють, що були на хибному шляху, і зійдуть з нього.

А якщо серед наших недругів є й такі, яким було мало злих слів і побажань, і вони зробили поганий вчинок, ми і таких повинні пробачити від усього серця!

Звичайно ─ це нелегко, але з Божою допомогою ─ можливо.

Бережи Вас всіх Господи, дорогі наші відвідувачі, і допоможи Вам провести весь Великий піст в духовній праці і в очікуванні прийдешнього великого і світлого свята – Пасхи Христової, коли ми будемо говорити один одному з радістю в серці:

─ Христос Воскрес!

І радісно відповідати:

─ Воістину Воскрес!

Опубліковано у Дорога віри. Додати до закладок постійне посилання.