Тільки в “сьогодні” можна щось змінювати в своєму житті – ні минуле, ні майбутнє нам не підвладне. Надзвичайно повчальна притча

Надзвичайно повчальна Притча: що важливіше: минуле, сьогодення чи майбутнє?

Три мудреця посперечалися про те, що важливіше для людини – її минуле, сьогодення або майбутнє.Один з них сказав:

– Моє минуле робить мене тим, хто я є. Я вмію те, чому я навчився в минулому. Я вірю в себе тому, що мені добре вдавалися ті справи, за які я раніше брався. Мені подобаються люди, з якими мені раніше було добре, або схожі на них.

Я дивлюся на вас зараз, бачу ваші посмішки і чекаю ваших заперечень, тому що ми вже не один раз сперечалися, і я вже знаю, що ви не звикли погоджуватися з чим-небудь без заперечень.

– Але з цим неможливо погодитися, – сказав другий, – якби ти був правий, людина була б приречена, як павук, сидіти день за днем в павутині своїх звичок.

Людину робить людиною її майбутнє. Не важливо, що я знаю і вмію зараз – я буду вчитися тому, що потрібно мені в майбутньому.

Моя уява про те, яким я хочу стати через два роки, куди більш реальна, ніж мої спогади про те, яким я був два роки тому, тому що мої дії залежать зараз не від того, яким я був, а від того, яким я збираюся стати.

Мені подобаються люди, несхожі на тих, кого я знав раніше. А розмова з вами цікава не тому, що я очікував тут захоплюючої боротьби і несподіваних поворотів думки .

– Ви зовсім випустили з уваги, – втрутився третій, – що минуле і майбутнє існують тільки в наших думках.

Минулого вже немає. Майбутнього ще немає. І не залежно від того, згадуєте ви про минуле або мрієте про майбутнє, дієте ви тільки в сьогоденні.

Тільки в “сьогодні” можна щось змінювати в своєму житті – ні минуле, ні майбутнє нам не підвладне. Тільки в “сьогодні” можна діяти, творити, любити, дружити – бути щасливим!

Спогади про минуле щастя – сумні, очікування майбутнього щастя – хвилююче! Єдиний день в якому ми живемо – це сьогоднішній день!

Опубліковано у Дорога віри. Додати до закладок постійне посилання.