Цінний товар (притча)

Цінний товар

— Вітаю! – привіталася Молода Людина, увійшовши всередину магазину, про який недавно прочитала в рекламі.
— Привіт! – привітно відповів їй вже немолодий Продавець.
— Скажіть, будь ласка, чи є у вас Романтика? Мені потрібно приблизно 2-3кг.
— Романтика? – Продавець здивувся. – Ні, такого товару у нас вже давно немає. Ви напевно про нас в Інтернеті прочитали, так?
— Так, – кивнула Молода Людина. – Але там було написано, що у вас повинна бути Романтика.
— Це тільки в online-магазині, – погодився Продавець. – У нас цей товар рідко мав попит. Зазвичай ті, кому вона потрібна, замовляють її по Інтернету, це і анонімно і по місту за нею йти не треба.

— Хіба люди соромляться того, що хочуть Романтики?

— Не знаю. Дівчата ще не так цього соромляться, а ось Хлопці…

— Дивно, – задумалася Молода Людина.

— А ви, напевно, Студент Гуманітарних Наук, Письменник або Поет? – Продавець уважно розглядав Молоду Людину.

— Ні. Я Звичайна Молода Людина. – Скажіть, а що ви мені можете запропонувати замість Романтики?

— Так, подивимося, – Продавець почав оглядати полиці.

— Є, наприклад, Натхнення. Оскільки воно швидко вивітрюється, то краще його відкритим не тримати, а використовувати все відразу.

— Так, мабуть, не відмовлюся. Скажіть, а який товар користується у вас зараз найбільшим попитом?

— А попит у нас мають такі товари, як Гумор, Гордість, Пихатість, Цинізм, Іронія, Віра…

— А як же Любов?

— О, Любов у всі часи неймовірно популярна і завжди має великий попит.

— І яка її ціна?

— Дуже-дуже дорого. Любов – це сильне світле почуття, концентроване, і продається грамами.

Взагалі-то у більшості вона є ще з народження, але люди її не цінують, і розтрачують її, так і не пізнавши всієї краси. А у деяких людей вона залишається, вона у них росте і збільшується, і тоді люди можуть дарувати один одному Любов. Ось вам коли-небудь дарували Любов? – Продавець, мабуть, згадував свою молодість. – Це так чудово, коли дарують Любов. Відразу відчуваєш себе сильним і щасливим, Любов наповнює тебе всього, це так чарівно!

— Напевно, я ще дуже молодий. Мені ще ніхто ніколи не дарував Любові і я теж нікому її не дарував. Після ваших слів мені здається, що я так ще і не пізнав цього почуття, хоча кілька хвилин тому думав зовсім інакше.

— Все у вас попереду… Головне – не розтратити її завчасно.

— І що ж, багато хто у вас купує Любов? – продовжувала розпитувати Молода Людина.

— Та як сказати. Я вже сказав, що вона продається грамами і коштує дуже дорого. Ось наша промисловість і придумала, щоб кожен міг собі дозволити любов, продавати її зі всякими добавками. А добавки мало того, що дуже негативні, вони часто і поганої якості. Зате коштує такий «економний» пакет набагато дешевше і розкуповується частіше.

— Які ж це там шкідливі добавки? – усміхнулася Молода Людина.

— Любов і Ненависть, Любов і Ревнощі, Любов і Презирство, і тому подібне. Такі добавки самі по собі не продаються, Слава Богу, на них окремо ще немає покупців.

А оскільки це теж природний товар, він теж повинен бути поширений серед людей. Багато хто на це зниження ціни клює. Молоді, наприклад, вибирають найстрашнішу на їх погляд добавку – Ревнощі. Ну а потім вбивають на цьому грунті своїх дружин і наречених.

— Але ж це не їх провина. Адже якщо чисту консистенцію не можеш дозволити собі купити, доводиться вибирати, так би мовити, з нижчого сорту.

— Ні, я ж вам мало не зaбув сказати найважливіше. Любов не обов’язково купувати, її можна виростити в собі. Я вже казав, що вона є у більшості вже з народження, і що багато її розтрачують на просто так. Але, як мовиться, земля пам’ятає, що виростила. Так само і у нас всередині завжди залишається те крихітне насіннячко Любові, яке, якщо за ним доглядати, поливати, і нищити бур’ян, може вирости до великої красивої квітки. Просто не всі люди в це вірять, у багатьох немає на це достатньо Терпіння або Надії. Отже, ви зважилися на щось?

— Так, звичайно. Мені, будь ласка, 2кг Натхнення і по кілограму Терпіння, Віри, Надії для росту мого насіння Любові. Спасибі вам велике. До побачення

Опубліковано у Дорога віри. Додати до закладок постійне посилання.